Pyöräily harrastuksena

Sen lisäksi, että pyörällä liikkuminen on muun muassa edullista ja ekologista, on pyöräily myös loistava liikuntamuoto lähes kenelle tahansa. Pyöräily vahvistaa sekä sydäntä että lihaksistoa ja on hyvin nivelystävällinen laji. Monesta muusta urheilulajista poiketen pyöräily sopii myös melko huonokuntoisille ja runsaastikin ylipainoisille henkilöille. Pyöräily onkin loistava tapa päästä liikunnan makuun ja kohottaa kuntoa pikkuhiljaa, mikäli kunto on syystä tai toisesta päässyt rapistumaan. Se sopii loistavasti myös esimerkiksi painonpudotuksen tueksi.

Nivelystävällisyytensä vuoksi pyöräily sopii myös korvaavaksi lajiksi monen muun kestävyyslajin harrastajalle. Esimerkiksi hiihtäjät treenaavat kesäisin paljon pyöräilemällä. Pyöräily sopii treenimuodoksi myös esimerkiksi loukkaantumisherkälle juoksijalle. Pyörällä on helppo tehdä pitkiäkin lenkkejä, eikä pyöräily kuormita yhtä paljon kuin se jos saman ajan käyttäisi juosten.

Yhteen pyöräilyn suurimmista eduista kuuluu myös se, että pyöräily on helppo yhdistää osaksi arkeansa. Työmatkat ja esimerkiksi pienemmät kauppareissut saa hoidettua pyörällä kätevästi. Pyöräily on loistava vaihtoehto varsinkin sellaisille matkoille, jotka ovat hieman liian pitkiä käveltäviksi. Ottamalla pyörän alleen perille pääsee nopeasti ja ekologisesti, ja mikä parasta, samalla voi saada päivän liikunta-annoksen kasaan.

Vaikka pyöräilyllä onkin monia hyötyjä, kannattaa kuitenkin muistaa, että yksipuolisuus ei ole koskaan hyvästä. Pyöräilyäkään ei siis kannata harrastaa ainoana liikuntamuotona, vaan sen lisäksi on hyvä harrastaa myös liikuntaa, jossa keho saa iskukuormitusta. Pyöräilyn harrastajan kannattaa siis välillä käydä lenkillä myös ihan jalan tai harrastaa jotakin muuta lajia, jossa tulee tehtyä esimerkiksi hyppyjä tai muita nopeita jalkojen päällä suoritettavia liikkeitä. Myös lihaskunnon harjoittaminen erilaisilla voimaharjoituksilla on usein hyvä lisä kestävyysliikunnan päälle. Lisäksi vaikka pyöräily onkin nivelystävällistä ja kaikin puolin hyvää liikuntaa, sekin saattaa liiallisuuksiin vietynä aiheuttaa rasitusvammoja.

Varusteet pyöräilyyn

Halvimmillaan pyörän voi saada jopa hieman päälle sadalla eurolla. Kaikista halvimmat pyörät ovat kuitenkin usein yksivaihteisia ja sopivat lähinnä tasaisessa kaupunkimaastossa pyöräilyyn. Lisäksi kestävyys ei ole välttämättä läheskään yhtä hyvä kuin laadukkaammilla pyörillä.

Laadukas pyöräilyharrastukseen sopiva pyörä maksaa halvimmillaan noin 700-800 euroa. Kunnolliselle maasto- tai maantiepyörälle taas hintaa tulee halvimmillaankin noin tuhat euroa. Käytettynä pyörän voi saada huomattavasti halvemmalla, mutta tällöin kannattaa muistaa se, että mitään takuita pyörän kestävyydelle tuskin saa.

Lähes tuhannen euron kertainvestointi saattaa vaikuttaa melko suurelta, mutta kannattaa ottaa huomioon, että laadukas pyörä kestää yleensä vuosikausia. Se myös vähentää usein tarvetta auton ja julkisten kulkuneuvojen käyttöön ja rahaa säästyy tätäkin kautta. Halvallakin pyörällä pääsee toki alkuun, mutta halvalla ei yleensä saa laatua. Huono pyörä saattaa sammuttaa pyöräilyinnostuksen heti alkuunsa.

Pyörän lisäksi pyöräilijän kannattaa hankkia muun muassa seuraavat varusteet:

  • Jalkapumppu
  • Perushuoltotarvikkeet (öljypullo, rätti, rengasmuoveja, kuusikoloavainsetti, pihdit, ruuvimeisseli, lenkkiavainsarja, jakoavain)
  • Tavaroiden kuljetusvarusteet
  • Kypärä, heijastimet, valot
  • Lukko
  • Nastarenkaat (jos aiot pyöräillä talvella)
  • Varasisäkumi sekä pikkupuppu (jos aiot harrastaa pitkiä pyöräretkiä)

Lisäksi pyöräilijän kannattaa toki hankkia pyöräilyyn sopiva vaatetus. Housujen, käsineiden, päähineiden, paitojen ja takkien lisäksi on tärkeää valita tarkoitukseen sopivat kengät. Pyöräilyyn sopivat parhaiten jäykät kengät. Voit selata urheilukenkiä esimerkiksi ecco -sivustolta. Kaikista paras vaihtoehto ovat tarkoitusta varten suunnitellut pyöräilykengät.

saraswati