Talvipyöräily kunniaan – hanki kunnon työvälineet Work Systemista

Suomen talvi on pitkä ja kolea, mutta sen vuoksi ei missään nimessä tarvitse jättää pyörää varastoon. Polkupyöräily onnistuu aivan yhtä hyvin talvellakin, mutta pyöräilijän tulee toki ottaa huomioon muutamia seikkoja, joita kesäisin ei tarvitse ajatella. Talvipyöräilystä selviää hyvällä ja reippaalla asenteella ja toki oikeanlaisella pyörällä sekä varustuksella.

Monelle talvipyöräily onkin arkipäiväinen asia, sillä töihin tai kouluun kuljetaan pyörällä säässä kuin säässä. Se on osaltaan myös erinomaista liikuntaa, sillä talvella pyöräillessä ihminen kuluttaa huomattavasti enemmän kaloreita kuin kesällä pyöräillessään. Varsinkin lumessa polkeminen on haastavaa ja toimii loistavana treeninä. Työ- tai koulumatkan lisäksi talvella voi polkea myös vapaa-ajalla. Kauppamatkat hoituvat pyörällä ja talvipyöräily käy myös päivittäisestä treenistä. Vaihtoehtoja on siis monia, eikä koskaan ole liian huono sää lähteä pyöräilemään.

Millainen pyörä sopii talvipyöräilyyn?

Talvipyöräilyn kohdalla polkupyörällä on merkitystä. Kaikkein halvimmat ja yksinkertaisimmat pyörät eivät missään nimessä sovi talvipyöräilyyn, vaan pyörältä vaaditaan enemmän. Talvella ajettavaksi sopivia pyöriä ovat hybridit, citypyörät ja maastopyörät. Toisaalta yhä useammat luottavat tätä nykyä cyclocrosspyöriin, jotka toimivat hyvin kesäisin ja talvisin. Cyclocrossin etuna on se, että se sopii yhtä hyvin niin tasaiselle asfaltille kuin monenlaiseen mäkiseen ja hankalaan maastoon. Cyclocrossin etuihin voidaan laskea myös se, että pyöräilijän ajoasento on kohtalaisen pystyssä. Tämä helpottaa selkään kohdistuvaa rasitetta ja auttaa polkemaan myös lumessa. Toisaalta taas markkinoille viime vuosina rytinällä tulleet sähköpyörät ovat nousseet monen ykkössuosikiksi. Sähköpyörällä kulkeminen on fyysisesti helpompaa kuin perinteisellä pyörällä polkeminen. Toisaalta sähköpyörät taas maksavat enemmän, joten sähköpyörän kohdalla kysymys on lähinnä budjetista, eli siitä, riittääkö oma budjetti sähköpyörän hankkimiseen.

Varusteet talvipyöräilyyn

Talvipyöräilijä tarvitsee kuitenkin muitakin varusteita kuin vain pelkän talvipyöräilyyn sopivan pyörän. Renkailla on paljon merkitystä, sillä renkaiden urakuviot voivat joko helpottaa pyöräilemistä tai tehdä siitä haastavampaa. Jos tiellä ei ole jäätä, kuvioidut renkaat pitävät oikein hyvin. Jos tiellä kuitenkin saattaa olla jäätä, kannattaa silloin panostaa suosiolla nastarenkaisiin. Nastarenkaat tekevät polkemisesta hieman raskaampaa, mutta toisaalta ne saattavat säästää monelta harmilta jäisellä tiellä. Eturenkaassa on hyvä olla yli 200 nastaa, mutta takarenkaan kohdalla jopa pienempi määrä nastoja riittää. Renkaat kannattaa vaihtaa pyörään hyvissä ajoin. Se onnistuu vaikkapa ulkona, jos ulos ostaa laadukkaan työvalon, jolloin työn tekeminen on helpompaa. Työvalon voi ostaa esimerkiksi osoitteesta Work System joka auttaa harrastajia kaikenlaisten menopelien korjaamisessa.

Lokasuojalla ei sinänsä ole merkitystä, mutta se voi tehdä talvipyöräilystä mukavampaa. Loskakeleillä loskan roiskuminen housuille ja takin selkämykseen voi tuntua ikävältä ja saada aikaan kylmettymisen tunteen. Jos pyörässä ei siis ole jo ennestään lokasuojaa, tulee sellainen hankkia. Sama koskee myös valoa. Jos pyörästä ei löydy ajovaloa, tulee sellainen olla ehdottomasti ennen kuin pyörällä lähtee liikenteeseen talvella. Talvisin aamut ovat hämäriä ja jo iltapäivällä luonnonvalo on poissa. Pyörän ajovalo on siis enemmän kuin pakollinen varuste talvipyöräilyyn. Etuvalon lisäksi pyörässä on hyvä olla takavalo, jotta takaa tuleva liikenne pystyy havaitsemaan pyöräilijän jo kauempaa. Pyörän valot auttavat muita huomaamaan pyörän myös lumisateen aikaan. Valo voi parhaimmassa tapauksessa olla jopa edullinen henkivakuutus.

saraswati