Turvallisuus pyörämatkailussa

Turvallisuutta voi pyöräilyyn luoda moni asia. Ensinnäkin kannattaa ottaa huomioon liikennekulttuurit eri maissa. Toisissa maissa välitetään vähemmän liikennemerkeistä ja säännöistä ja ajetaan virran mukana.

Eri maiden matkustustiedotteita voi tutkia ulkoministeriön sivuilta maittain. Niissä kerrotaan myös millainen liikennekulttuuri missäkin maassa on verraten Suomeen ja mitä kannattaa ottaa huomioon, jos aikoo autoilla, pyöräillä tai vaikka vain kävellä kohteessaan. Usein muissa maissa on hätäisempää kuin Suomessa. Toisaalta esimerkiksi suomalaisten suosimassa Espanjan Fuengirolassa autot antavat tilaa jalankulkijoille paremmin kuin Suomessa, ja tämä kannattaa pyöräilijöiden huomioida, jotta tietää kuka saa mennä ensin.

Joissain maissa kuitenkin vallitsee sääntö, että mitä isompi liikenneväline, sitä enemmän on oikeuksia. Siten henkilöauto väistää rekkaa, moottoripyörä väistää autoa, polkupyörä väistää moottoripyörää ja jalankulkija väistää polkupyörää. Kohtelias kannattaa olla, mutta jos on liian kohtelias verrattuna muuhun liikenteen, voi aiheuttaa tukoksia ja jopa vaarantaa liikenteen.

Pyörän tulee olla huollettu ja turvavarusteiden kunnossa. Kolhiintunut kypärä ei anna enää samanlaista suojaa kuin uusi. Ajovalon täytyy toimia ja kissansilmän pyörän perässä. Kun on laukkuja ja muuta kantamusta pyörän tarakalla, tulee kiinnittää heijastimia myös niihin, koska ne peittävät pyörän omat heijastimet ja takaa tulevien on hyvä pystyä arvioimaan edellä kulkevan leveyden.

Turvallisuutta luo toimiva nettiyhteys kännykässä karttoineen tai edes navigaattori. Näiden välineiden lataus voi tuottaa ongelmia, jos leiriydytään luonnossa, joten kannattaa harkita latauslaitteiden mukaan ottamista.

Sitten myös ihan terveydellistä turvallisuutta, kuten nesteen riittävä juominen. Veden tarve moninkertaistuu tehdessä fyysistä liikuntaa ja etenkin kuumalla säällä vaikkapa kuusi litraa päivässä ei riitä. Etenkin syrjäseuduilla tarvitsee ottaa selvää siitä, miten tiheästi on paikkoja, joissa voi täyttää pullot ja ostaa vaikkapa energiajuomia.

Muutoin pyöräilijän kannattaa olla varovainen siinä missä muunkin turistin. Turhalla pelolla ei kannata pilata matkaa, mutta kannattaa pitää passit ja rahat piilossa vyötärölaukussa etenkin nukkuessa ja esimerkiksi kaupassa käydessä ei voi jättää kameraa pyörän varusteiden sisään.

saraswati