Syyskuussa 2020 yritykset ja työntekijät saivat loistavia uutisia hallituksen budjettiriihen tuloksista, joissa julkistettiin, että työsuhdeauton tapaan nyt myös työsuhdepyörille tarjotaan verovapautta aina 1200 euroon saakka. Ennen tätä työsuhdepyörästä oli maksettava tuloveroa. Uudistuksella odotetaan työsuhdepyörien määrän lisääntymistä ja tätä kautta myös työikäisten liikkumisen lisäämistä asteittain.
Millainen pyörä lasketaan työsuhdepyöräksi?
Työsuhdepyörällä tarkoitetaan sellaista polkupyörää, jonka hankkimisesta vastaa työnantaja. Pyörästä aiheutuneet kustannukset pidätetään myöhemmin joko työntekijän palkasta tai monissa tapauksissa pyörää tarjotaan työntekijälle palkan päälle tulevana etuna.
Vaikka työsuhdepyörän nimi viittaa työaikana käytettävään pyörään, on se kuitenkin tarkoitettu työntekijän omaan käyttöön. Näin ollen työsuhdepyörää saa käyttää vapaasti myös työaikojen ulkopuolella.
Miten työsuhdepyörä kannattaa rahoittaa?
Työsuhdepyörän rahoittaminen riippuu pitkälti pyörää hankkivasta yrityksestä. Jos työsuhdepyörien hankkimiseen ei löydy vuosittaisessa budjetissa valmista reikää, työsuhdepyörien ostoa varten voidaan esimerkiksi harkita yritysrahoitusta. Tällaista lainaa on helppo hakea suoraan verkosta, sillä vakuudeton yritysrahoitus ei vaadi hakijalta erillisiä vakuuksia tai lainantakaajaa.
Tästä syystä lainaprosessi on helppo ja nopea, jolloin lainarahat on mahdollista siirtää yrityksen tilille parhaimmillaan jopa saman vuorokauden sisällä. Näin yrityslaina sopii mainiosti myös tilanteisiin, joissa rahaa tarvitaan uutta hankintaa varten mahdollisimman nopeasti.
Kuuluvatko sähköpyörät etuuden piiriin?
Työsuhdepyörien verovapaus 1 200 euroon saakka koskee kaikkia tavallisia polkupyöriä sekä sellaisia sähköavusteisia polkupyöriä, jotka kulkevat moottorin ollessa päällä maksimissaan 25 km/h ja joiden akun kapasiteetti on maksimissaan 250 W.
Näin ollen myös edellä mainitut kriteerit täyttävät sähköavusteiset polkupyörät kuuluvat etuuden piiriin. Tätä nopeimmilla maksiminopeuksilla ja suuremmilla akuilla varustetut sähköavusteiset polkupyörät tulee rekisteröidä mopoksi, jolloin ne eivät enää kuuluu samaisen etuuden piiriin.
Miksi työsuhdepyörä kannattaa?
Työsuhdepyörä tarjoaa monia etuuksia. Ensinnäkin uuden verohelpotuksen lisäksi työsuhdepyöriin tarjottavien leasing-sopimusten ansiosta pyörien huoltaminen on entistä helpompaa ja ne on voidaan suojata vakuutuksen ansiosta myös varkauksilta.
Etuuden ansiosta uuden polkupyörän hankkiminen onkin entistä edullisempaa. Autoiluun verrattuna pyörä on edullisempi, helpompi huoltaa ja sen ylläpitokustannukset ovat vuositasolla todella pienet. Näin myös luontoa säästyy ja ympäristö kiittää!