Vinkkejä pyöräilijän kesään

Kesä on pyöräilijöiden sesonkiaikaa, ja se tarjoaa monia mahdollisuuksia nauttia omasta suosikkilajista. Monestakin syystä pyöräily on laji, jota kannattaa harrastaa. Kerromme tässä artikkelissa muutaman vinkin pyöräilijän kesää ilostuttamaan.

Osallistu pyöräilyn kesäkisoihin

Jos olet pyöräilyhullu ja haluaisit mitellä kykyjäsi toisten kanssa, kannattaa harkita osallistumista pyöräilyn kesäkisoihin, joita löytyy ympäri maailman. Esimerkiksi nuorille järjestetään EYOF pyöräilyn kesäkisat 21. – 27. heinäkuuta vuonna 2019 Azerbaidzanin Bakussa. Kyseessä on siis Nuorten Euroopan olympiafestivaalien kesäkisa.

Valintakriteereinä kisoihin osallistumiselle on muun muassa se, että kilpailijan mahdollisuudet sijoittua 16 parhaimman pyöräilijän joukkoon ovat realistiset, joko kotimaan tai kansainvälisten näyttöjen ja kehitysennusteen perusteella. Ellet täytä kriteereitä, voit puolestasi lähteä seuraamaan jänniä kisoja yleisön joukkoon paikan päälle. Tai järjestä vaikka kotonasi kisakatsomo partyking.fi-tuotteiden avulla, ja kutsu ystäväsi kotiisi herkkujen äärelle jännittämään kisojen tapahtumia ja tuloksia.

Lähde hieman tavallista pidemmälle pyöräretkelle

Kesä on oivallista aikaa suunnata hieman tavallista pidemmälle pyöräretkelle, vaikkapa toiseen kaupunkiin tai luonnon helmaan. Retken suunnittelu sekä siihen valmistautuminen on hyvä tehdä huolella, ja miettiä aivan aluksi retken tyyppiä. Pohdi, kuinka kauan aiot retkellä olla, ja paljonko sinulla on käytettävissäsi niin aikaa kuin rahaakin. Mieti millaisissa maastoissa aiot ajaa, ja miten aiot kuljettaa mukanasi tarvitsemat varusteet. Jotkut pyöräilijät käyttävät pyöräretkellä apuna huoltoautoa, joka kuljettaa varusteet.

Jos aiot olla retkellä yön yli, kannattaa miettiä jo etukäteen, missä aiot majoittua. Nukutko sisällä vai ulkona? Varmista, että otat mukaasi kaiken tarvitsemasi, ja että pyöräsi on varmasti kunnossa retkelle lähdettäessä. Osan varusteista voit tarvittaessa lainata taikka vuokrata, mutta varmista niiden saatavuus joka tapauksessa etukäteen.

Mieti jo etukäteen omaa kuntoasi, ja realistista päivämatka- ja keskinopeustavoitetta. Mieti myös, mistä saat tarvittaessa lisätietoa. Sinua auttaa esimerkiksi internet, josta löytyy vinkkejä reitin varrelta löytyvistä palveluista, kartoista, oppaista sekä erilaisista aikatauluista.

Aloittelija ajaa yleensä noin 40 – 50 kilometrin päivämatkoja, mutta kokenut pyöräilijä voi helposti taittaa jopa 80-100 kilometrin päivämatkoja. Huomioi reittiä ja aikataulua suunnitellessasi myös reitin varrella olevat nousut, säätila, tietyöt, eksymisen vaara, sairastumisen mahdollisuus, välineongelmien mahdollisuus, lauttojen kulkuaikataulut sekä toivomasi lepopäivät.

Jos aiot vierailla katsomassa nähtävyyksiä reitin varrella, tulee tämäkin tietysti ottaa huomioon. Etukäteen on myös hyvä tietää, millaisia palveluita voi reittisi varrelta löytää. Muista myös huomioida, että ruuanlaitto, syöminen, mahdollinen teltan pystyyn saattaminen, sekä juoma- ja vessatauot vievät myös aikaa. Kuten niin monissa asioissa, myös pyöräretkissä suunnittelu on kaiken A ja O.

Koe pyöräilyhullu Amsterdam

Todellinen pyörähullu saattaa haluta kokea ainakin kerran elämässään pyöräilyhullun Amsterdamin tunnelman. Tässä kaupungissa pyöräilyinnostus on nostettu lähes ainutlaatuisiin sfääreihin. Amsterdamissa pyöriä sinkoilee sinne tänne, ja tarkkaavainen turisti näkee myös kovin erilaisia pyöriä, kuten taittopyöriä.

Amsterdamissa on helppo hypätä pyörän selkään, ja lähteä tutustumaan kaupunkiin ja sen moninaisiin kanaviin sekä muihin nähtävyyksiin. Lähde vaikka tutustumaan Anne Frankin ja hänen perheensä piilopaikkaan, jossa he piileskelivät natseja, ja jossa Anne kirjoitti kuuluisan päiväkirjansa. Talo tekee kävijään lähtemättömän vaikutuksen tuoden mukanaan historian havinaa. Paikan tunnelma on käsin kosketeltava, ja siellä Annen traaginen tarina herää eloon.

saraswati