Pyöräily sopii kaikille

Pyöräily on perustaito ja Suomesta saa hakemalla hakea ihmisiä, jotka eivät ole joskus pyöräilleet – liekö sellaisia ihmisiä edes olemassa. Useimmat ovat ainakin joskus omistaneet jonkinlaisen pyörän ja pyöräilleet ainakin mökillä ja maaseudulla sekä kodin lähellä. Ehkäpä on yhtä vaikeaa löytää pyöräilemätöntä ihmistä kuin sellaista, joka ei olisi koskaan ollut auton kyydissä, luku on varmaan pyöreät nolla.

Polkupyörällä on ollut iso merkitys Suomen historiassakin, kun päästy matkustamaan naapurikyliin. Ilman pyörää kymmenen kilometrinkin taittaminen saattoi olla iso ponnistus, mutta pyörän avulla ihmiset pääsivät laajentamaan elinpiiriään.

Monille peruspyörä voi olla niin sanottu mummopyörä, eli isompi peruspyörä, jossa ei välttämättä ole vaihteita. Sellaisella voi taittaa lyhyitä matkoja kauppaan, kouluun ja töihin. Jos pyöräilyä harrastaa viikoittain, tekee useimpien mieli hankkia itselleen juuri sopiva pyörä. Toiset tykkäävät istua pyörässä suorin selin pystyasennossa, toisille sopii paremmin etukenoinen menevämpi tyyli.

Jos lähipiirissä ei ole pyöräintoilijoita, kannattaa mennä pyöräilyalan kauppaan kyselemään itselle sopivaa pyörää. Liikkeessä osataan kysyä oikeita kysymyksiä, joilla voi selvittää millainen tarve juuri sinulla olisi pyörän suhteen. Jos aiot liikkua pyörällä metsissä, voidaan sinulle katsoa sopiva maastopyörä ja jos liikut kaupungissa, etsitään sinulle paras fillari kaupunkipyöräilyyn.

Vaikka pyöräily sopii kaikille, eivät kaikki pyörät sovi kaikille. Jos on tottunut vanhoihin laina- tai perintöpyöriin, voi tuntua ihmeelliseltä istua sellaisen pyörän selässä, joka sopii juuri itselle. Oikeat mitoitus, sopiva satula ja mukava asento tekevät ihmeitä.

Pyöräilyn ei tarvitse olla raskasta, jolloin se voi olla sopiva liikuntamuoto huonokuntoisemmillekin ja liikuntaa vasta aloittaville. Ja jos haluaa huippukuntoon, niin hyötypyöräily aina täydentää treeniä ja voi hakeutua haastaviin maastoihin kehittämään lihaksiaan ja vahvuuttaan. Tässäkin oikeanlaisen pyörän valinta auttaa. Jos on tavoitteet tiedossa, onnistuu valitsemaan sopivan pyörän harrasteelleen.

saraswati