Vauhdikkaat pyöräilyharrastukset

Pyöräharrastuksista yleisin lienee kuntopyöräily sisätiloissa kuntopyörällä. Moni on käynyt spinning-tunneilla ja se toimiikin hyvänä harjoitteena, jos suunnittelee lähtevänsä lomamatkalle pyörän selässä.

Seuraavaksi suosituinta on lienee hyötypyöräily lähiseudulla. Moni ei ehkä edes ajattele sitä harrastuksena sen enempää kuin autoiluakaan. Polkupyörällä liikkuminen on niin luonnollista, se on siirtymäväline paikasta toiseen.

Hieman enemmän valmistautumista ja omistautumista vaatii retkipyöräily, eli pienelle reissulle lähteminen pyörällä. Monet lähtevät sellaisille kummemmin valmistautumatta, koska pyöräily on niin tavallinen osa arkea. Silloin ei välttämättä edes ajattele pyöräilyä kuntoiluna, extreme-urheiluna tai edes harrastuksena, vaan sen sijaan pyörä on väline, jolla siirrytään paikasta toiseen. Ei junallakaan matkustava ajattele itseään junailijana, vaan sen sijaan se on kulkuneuvo, jolla pääsee eteenpäin.

Joillain ensimmäinen useamman päivän pyöräretki voikin tapahtua kaverin kutsusta. Silloin ei ole tullut itselle mieleen lähteä moiselle retkelle, mutta kutsun tullen ajattelee, että miksipäs ei. Siitä saattaa lähteä käyntiin uusi harrastus tai joku voi huomata, ettei se ole ollenkaan oma juttu. Kannattaa kuitenkin kokeilla ja hyvässä lykyssä yllättyä positiivisesti.

Jotkut harrastavat kilpalajeja, joita voi olla esimerkiksi maantiepyöräily, ratapyöräily tai bmx-pyöräily, jossa pyörällä ajetaan maastoon tehdyillä hurjilla radoilla tai tehdään trikkejä paikallaan ollen. Uusia harrastuksia etsiessä kannattaa tutustua tarjontaan ja löytää ehkä itselle sopiva pyöräilylaji. Usein harrastusten pariin päädytään sattumalta, jos joku kaveri harrastaa jotain tai läheltä löytyy lajin harrastuspaikka tai opettajia.

saraswati